Kända landmärken

Det vi idag kan se av de forntida vikingarna är många saker. Det har hittats runstenar, bosättningar och gravar, de har även lämnat spår efter sig i ortsnamn, veckodagar och traditioner.

Här kommer förslag på kända platser med vikingatida anknytning som du kan titta närmare på.

Rökstenen

Rökstenen finns i Östergötland och är en stor runsten från 800-talet. Den är skriven med en futhark, ett runalfabet som innehåller 16 tecken, och därför var stenens text troligtvis lite svårläst även när stenen var ny. Rökstenen klassas som det äldsta litterära verket i Sverige och har 760 tecken. Detta anses också vara världens längsta bevarade runskrift, så ett besök vid denna fantastiska sten rekommenderas.

Ale stenar

I Skåne finns en enorm skeppssättning som kallas Ale stenar och den sattes upp på Vendeltiden eller under väldigt tidig vikingatid. Skeppssättningen består av 59 stora stenar i form av ett stort skepp. Formationen är 63 meter lång och 18 meter bred och är Sveriges största skeppssättning. Den ligger 30 meter över havet på en många tusen år gammal boplats.

Mälardalen och Gotland

Vill du se ännu fler lämningar efter vikingarna hittar du massor i Mälardalen samt på Gotland. Handel och sjöfart var en viktig del för vikingarna och därför bredde de ut sig i städer som hade betydelse för handel och just sjöfart. Birka och Visby är exempel på strategiska och betydelsefulla städer som växte fram på grund av handel och sjöfart. Många fynd som hittats finns nu på olika museer där du i lugn och ro kan titta på vapen, smycken, redskap och fragment av textilier.

Utanför Sverige var det platser som Ribe i Danmark, men även den danska vikingastaden Hedeby som blivit tillagd på Unescos lista över världsarv. Det finns väldigt mycket att se för den som bara är lite intresserad av dessa historiska vingslag.